Onderhoud wandelschoenen

Zorg goed voor je wandelschoenen.

 

Van kwalitatieve en comfortabele wandelschoenen wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben. Goed onderhoud is daarbij heel belangrijk. Hieronder geven we de beste tips.


Stap 1, de voorbereiding;

Wanneer schoenen nat en vies zijn geworden, laat ze in een goed geventileerde ruimte drogen, maar niet bij een warmtebron. Leren schoenen kunnen door warmte versneld uitdrogen en daardoor breken. Breukjes /scheurtjes kunnen niet hersteld worden. Onderhoud je schoenen daarom goed. Verwijder de veters en de binnenzolen uit je schoenen. Dat is vooral belangrijk na meerdaagse tochten. 

 

 

Stap 2, de basisreiniging;

Voor zowel leren-schoenen als schoenen waarbij de upper van mesh-nylon is moet je ze grondig afborstelen, zodat het vuile van de upper gaat. Je kan hiervoor lauwwarm water en zeep gebruiken. Bij leer gaan de poriën hierdoor weer open en dus moeten ze goed nagespoeld worden. Bij schoenen met mesh-nylon gaat het vuil uit het stof. Ook hiervoor geldt, goed naspoelen. 

Voorzichtig laten drogen: laat dus de schoenen drogen in een goed geventileerde ruimte. Zet ze in geen geval te drogen in de zon, in de badkamer, bij de verwarming, in de buurt van de kachel of in de auto! In vochtige ruimtes kan schimmel in de schoenen ontstaan.

 

 

Stap 3, impregneren;

Leren schoenen moet licht vochtig zijn als je ze inspuit met de impregneerspray. Door de ver geopende poriën kan de impregnatie diep doordringen in het leer. Schoenen met en mesh-nylon upper mogen droog worden geinpregneerd. 

Na 24 uur is de werking volledig geactiveerd. De schoenen zijn nu water- en vuilafstotend. Regelmatig na-impregneren voorkomt de opname van water en vuil. Ook de ademende eigenschappen blijven daardoor behouden. Vlak voor een lange tocht dien je je schoenen even opnieuw licht te impregneren.

 

 

Stap 4, onderhoud;

Als je de schoenen vaak draagt en deze vaak worden blootgesteld aan vocht, dien je ze te behandelen met onderhoudsmiddelen. Voor leren schoenen geldt dat je de active creme (van bijvoorbeeld LOWA) met een zachte borstel erin wrijft. Hierdor blijft het leer in optimale conditie. Gebruik geen pure olie of vet want hiermee smeer je de poriën van het leer dicht en dan ademen de schoenen niet meer. Uiteraard geldt dit niet voor schoenen met een mesh-nylon upper. 

 

 

Stap 5, opslag;

Berg schoenen op een droge, goed ventilerende plaats op. Om de vorm van de schoen te behouden, is het raadzaam om een houten spanner of een dikke prop papier te gebruiken. Hiermee voorkom je dat er buiglijnen in de schoen gaan zitten. 

Gebruik je een papieren prop verwissel deze regelmatig totdat de schoenen helemaal droog zijn.